top of page

Tue, Jul 28

|

Espa Stage

Mortal Lease

Sävellyssarja Edith Whartonin runoihin jazzkvartetin tulkitsemana.

Registration is Closed
See other events
Mortal Lease
Mortal Lease

Time & Location

Jul 28, 2020, 1:00 PM

Espa Stage, Unioninkatu 18, 00130 Helsinki, Finland

About the event

Keikalla kuullaan Josefiina Vannesluoman säveltämä kokonaisuus amerikkalaisen Edith Whartonin (1862 - 1937) runosarjaan The Mortal  Lease ('Kuolevaisen vuokrasopimus'). Vuonna 1908 kirjoitetut kahdeksan sonettia kuvaavat jännitteitä 'suuremman tarkoituksen' tavoittelemisen  ja rakkaudelle antautumisen välillä. Whartonin intohimoiset kielikuvat värittyvät jazzyhtyeen käsittelyssä ja dynaamiset improvisaatiot saavat kipinän sävellysten sinfonisesta draamasta.

Josefiina Vannesluoma, laulu  

Mikael Myrskog, piano  

Nathan Francis, kontrabasso  

Ville Luukkonen, rummut 

---- Edith Wharton (1862 - 1937) syntyi yläluokkaiseen newyorkilaisperheeseen, jonka ansioista hän vietti lapsuutensa matkustellen ja isänsä kirjastoon syventyen. Hän julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa yksityisesti jo 16-vuotiaana ja ajan tiukkoja sosiaalisia normeja uhmaten alkoi saada seuraavilla julkaisuillaan niin mainetta kuin omia tienestejäkin. Avioituminen 23-vuotiaana ei tuonut juuri rakkautta, mutta hän saattoi toteuttaa ambitioitaan rauhassa.  

Nelikymppisenä Wharton koki intohimoisen ja nopean romanssin elostelevan toimittajan Morton Fullertonin kanssa. The Mortal Lease on Whartonin omasta lemmenturbulenssista juontuva kahdeksanosainen sonettisarja, josta välittyy toisaalta  kiitollisuus intohimon kokemisesta, toisaalta pettymys (suhteen käytyä mahdottomaksi) ja lopulta  kieltäymys nautinnoista. Vain muutama vuosi kesäromanssin jälkeen Wharton teki rohkeat päätökset - hän muutti Ranskaan, otti eron aviomiehestään ja keskittyi loppuelämänsä ajan kirjoittamiseen ja hyväntekeväisyyteen.

Share this event

bottom of page